Det är jättemånga som aldrig kan ha i tanke sej livet utan.

Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Sackarin är ett bra exempel på ett medel som ger den söta smaken som man kan ta med gott samvete.

Men sackarin är verkligen icke det enda eller ens det effektivaste alterntivet till normalt socker.

Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.

Det är också därför som sackarinet ofta användas av diabetiker. Sötningseffekten är hela 500 ggr jämfört med vanligt socker, men den lite kemiska metalliska smaken uppskattas inte av alla.

Ett ytterligare alternativ är Sukralos som sötningsmedel som har ett fåtal kalorier och smakar riktigt gott.

Sukralos kan hettas upp och används därför mycket till bakning då det också ger 500 ggr sötning. Sukralos är gjort av socker, det är därför det smakar som socker. Ett annat sötningsmedel är Cyklamat som är betydligt svagare än Sukralos.Ett sötningsmedel av olika salter och det har cirka 40 gånger mer sötningseffekt jämfört med socker.

Aspartam som är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran är ett mycket känt sötningsmedel.. Aspartamet kommer vid användning att brytas ner till fenylalanin och det är vanligt förekommande i produkter som marknadsförs som bättre för den som vill gå ner i vikt.

Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.

Det finns också 100 % naturliga medel och de har blivit mycket populära

Det har varit ganska heta diskussioner om artificiella sötningsmedel typ Aspartam och sackarin och olika typer av varningar har publicerats om att använda dem.

Många användare av olika sötningsmedel blev glada när Stevia – eller sötflockel som det också kallas – introducerades på öppna marknaden.
Stevia finns att tillgå som sötströ och är som namnet säger ett slags strösötmedel fast mycket nyttigare än vanligt strösocker. Detta sötströ är cirka 18 gånger sötare än vanligt standardströsocker.

Stevians problem är att den har en lakritsaktig, lätt oangenäm bismak. Det har gjorts mer eller mindre lyckade försök att blanda i annat för att få bort denna bismak.

Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Du ser ingen skillnad på detta från vanligt socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.

I vanliga butiker kan det vara omöjligt att hitta både Erytritol och Sukralos men på e-shopparna prisad.se eller allt-fraktfritt.se finns de att beställa.

När du väljer och vrakar bland alla sötningsmedel kan det vara skönt att veta att bland de articifiella ska du stoppa i dig stora mängder innnan det kan anses vara skadligligt.

Om inget av de naturliga sötningsmedlen passar dig kan du ju alltid försöka dig på sackarin eller Sukralos. Välj utifrån din smak så att du får smaken som trots allt är så viktig då man vill ersätta sockret med något bättre.